Sidor

Facebook

onsdag 31 oktober 2012

Pysseltime

Igår natt vann jag 2 auktioner på Ebay. Nu måste jag bara införskaffa gamla tallrikar, tänkte gå förbi myrorna och botanisera. Sen kan jag börja bygga mina trevånings kakfat.

// Madeleine

söndag 28 oktober 2012

Homemade pizza

Hemmagjord pizza är riktigt gott. Vi gör det väldigt sällan hemma men igår slog vi till. Det blev lite allmöjligt gott på, rödlök, färska champinjoner, bacon och 2 olika sorters salami vitlök och peppar. Och ost så klart! Både pizza ost och riven mozzarella. Det blev riktigt gott.



// Madeleine

Burgundergryta

I fredags bjöd min mans föräldrar oss på Burgundergryta. Väldigt gott. Så här kommer receptet på en Brugundisk gryta.


Burgundisk gryta  4 port

600-800g  Benfritt nötkött
1 msk  smör                 
1 msk vetemjöl           
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
3 dl buljon (tärning)
1 msk soja
8-10 pärl- eller steklökar
200g färska champinjoner
1 pkt bacon
1-2 msk hackad persilja

1. Putsa och skär köttet i tärningar, 2x2 cm. Värm en stekpanna med matfett. Bryn köttet i omgångar på ej för hög värme tills det har fin färg. Lägg över det i en stekgryta. Torka ur pannan mellan varje omgång kött.

2. Strö mjöl över köttet. Rör om väl. Krossa vitlöksklyftorna. Salta, krydda med peppar, timjan, lagerblad och vitlök och rör ner i tomatpurén. Späd under omrörning med vin och buljong. Låt köttet koka upp. Tillsätt soja och sjud grytan på svagvärme under locka ca 1½ timme eller tills köttet börjar bli mört. Späd ev med mer vätska.

3. Skala löken. Ansa och putsa champinjonerna. Strimla bacon. Brun lök, champinjoner och bacon i en stekpanna. Lägg lök, champinjoner och bacon i köttgrytan och låt dem koka med de sista 15 minuterna. Servera grytan överströdd med persilja.

// Madeleine

lördag 27 oktober 2012

Årets glögg

Igår inhandlade jag årets glögg. Det stod 4 ensamma flaskor i hyllan så jag passade på och ta en. Årets smak Yuzu Ingefära låter väldigt spännande. Vinexperten jag pratade med sa att den påminde lite om 09:an smak och den var ju himmelsk.
Kvar från förra året står 11:ans glögg oöppnad, man kanske skulle öppna den i helgen.
// Madeleine

torsdag 25 oktober 2012

Kockarnas kamp

Sitter och tittar på "kockarnas kamp". Jag vet inte riktigt vem jag håller på. Jag hoppas att Tommy vinner men jag tror att Stefan gör det. Annars höll jag på Paul.
Om 20 minuter får jag veta.

// Madeleine

onsdag 24 oktober 2012

Sötpotatis och chorizosoppa

Idag är det Jamie Oliwer som inspirerar till matlagning. Eller han insprirerar hel veckan faktist. Jag plockade fram hans kokbok "Jamies matrevulotion" när jag satt och gjorde matlista sist. Så idag äter vi sötpotatis och chorizosoppa. Jag har aldrig lagat mat med sötpotatis förut men det luktar jättgott om soppan.

Sötpotatis och choarizosoppa

2 morötter
2 selleristjälkar
2 medelstora lökar
2 vitlöksklyftor
800g sötpotatis
200g chorizo
ett litet knippe färsk persilja ( detta hade jag inte hemma)
olivolja
1 rågad tsk currypulver
2 tärningar höns- eller grönskaksbuljong
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 färsk röd chili

1. Skala och slanta morötterna. Skiva sellerin. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och hacka sötpotatisen. Skiva chorizon. Finhacka persiljan, både blad och stjälkar.

2. Sätt en stor kastrull på hög värme och tillsätt 2 msk olivolja. Tillsätt alla hackade och skivade ingredienser samt currypulver, rör om. Bryn i ca 10 minuter med locket på glänt - morötterna ska bli mjuka men ha kvar sin form och löken ska ha fått lite färg.

3. Smula i buljontärningarna och häll på 1,8l kokande vatten. Rör om ordenligt och låt koka upp. Sänk värmen och koka sakta tills sötpotatisen är genomkokt, ca 10 minuter.

4. Salta och peppra. Kör soppan slät med mixerstav eller i blender och strö över lite finhackad chili över. Sleva upp och servera!

 
// Madeleine
 
Ps: Soppan var jättegod men jag tror nog att hela korvslantar är godare.

tisdag 23 oktober 2012

Fifty shades of Grey

Har kommit ca 1/3 in i boken och jag gillar den. Den är ett skönt avbrott till alla mord och hemskheter ja vanligen läser. Jag rekomenderar boken. Läser den på engelska för att utöka mitt engelska ordförråd.

// Madeleine

måndag 22 oktober 2012

Frebaco musli

Det är alltid lika kul varje gång att få prova på saker gratis, ja menar gratis är ju gott. Denna gång har jag via www.smartsontestpilot.se fått chansen att prova Frebaco musli. Jag skall genast bege mig till ica och inkassera min musli. Det äts dock inte jätte mycket musli i detta hushåll ( jag är mer en grötmänniska på morgonen ) men det skadar ju aldrig att prova nånting nytt. Kanske kan bli ett trevligt helg alternativ.
För lite mer info om Frebacos produkter titta in här.
// Madeleine


121112
Idag kom jag äntligen ihåg i affären att jag skulle handla ett paket Fras musli. Det blev smaken med blåbär och vanilj. Så nu får haregrynsgröten på morgonen göra plats för detta. Kan ju vara trevligt med lite variation ibland.

Höst

Är på väg till bilen efter en dag på praktiken. Har tagit lite fina höstbilder längs vägen. Tänkte jag skulle dela med mig.

Madeleine

söndag 21 oktober 2012

Målar

Vi byggde om för snart 2 år sedan. Och vi har inte riktigt hunnit måla men nu är det sista rycker för i år. Jag har målat nedre delen av huset och min man har farit runt i skyliften och målat. Jag blir bara åksjuk så jag håller mig på marken. Nu när det börjar bli mörkt gäller det att påhittig. Det blir så fint när det blir klart.
// Madeleine

lördag 20 oktober 2012

Taco paj

Igår åt vi tacos och det vart lite rester kvar. Så idag till lunch blev det "tacopaj".
Jag vispade ihop en omelett på 6 ägg och lite grädde och kryddor. Hällde den i en ungssäker form och så
Fick den vara i ugnen ca 20 min i 175-200C. Hällde på tacoköttfärsen, hackade tomater och creme fraiche som
Jag hade blandat i tacosås i överst. Den tillbaka in i ugnen ca 20 min. Klart.


Frukost mys

Lördag och regnet slår mot sovrumsfönstret. Då passar det perfekt med frukost på sängen och lite morgontv.

// Madeleine


fredag 19 oktober 2012

Välkommen

Till min "nya" blogg. Den gamla bloggen finns här och kommer att finnas kvar där för lite arkiv.

Jag har känt att det behövs något nytt för att jag skall få upp lusten att blogga igen och kanske är det just byte av en bloggmotor som gör skillnad. Känns redan mycket bättre.

Kram
Madeleine