Sidor

Facebook

tisdag 26 november 2013

Tumvantar

I dagarna stickade jag klart min tumvantar som jag stickat på. De blev så fina. Men jag har märkt att eftersom jag andvände ett garn i 100% bomull så blir de inte lika varma som om det är lite akryl i. Så jag har plockat fram "gamla" snygga garner med akryll i som skall bli vantpar nr 2.
I morse när det var -6 när jag åkte till jobbet hade man behövt varmare vantar. Det var första morgonen som jag använde vinterjacka. Hade inte lust att frysa. 
För den som vill göra ett eget par tumvantar kommer här nedan länkar jag till Drops.se där jag hittat mönstret. Lycka till.

 // Madde

lördag 16 november 2013

Taxinge julmarknad

Igår var jag och mina föräldrar Taxinge julmarknad. Detta blev skörden som jag kom hem med. 

Julsenap, tomatmarmelad, saffran, getmöggelost och en ljussläckare utformad som en tomte. 

// Madeleine

Listor

Jag verkligen älskar att göra listor. Kunna planera och lista saker som man vill göra. Sen att få bocka av listan är ju en så härlig känsla.
Nu har jag hittat en blogg planner för 2014 som ja gärna vill dela med mig av. Här kommer den.

// Madeleine

Chokladkola

Till jul gör min pappa alltid chokladkola som alla gladeligen mumsar i sig utan några som helst förbehåll. Det är ju liksom inte jul utan den där kolan. Men man får passa tänderna. :-) Ett par plomber och lagningar har lossnat p.g.a den.
För mig är min pappa en mästare i köket som tar alldeles för lite kredd för det han skapar där.Jag har ärvt många bra egenskaper från honom men också en del som min man stör sig på och som han säger kommer från min pappa. På sätt och vis gör det mig lite stolt. Jag har nog alltid varit pappas flicka. Under många år gick vi på stan varje lördag även efter att jag flyttade hemifrån, vilket ibland kunde ställa till det. För det gick faktiskt inte att ringa på lördagsmorgonen och säga att man var för bakis för att gå på stan utan det var helt enkelt bara att kliva upp och gå på stan. Min far och jag delar även impulshandling, han kan komma på ena dagen att fasen en sån behöver jag och sen går han ner och köper en vad det nu kan vara. Jag är lite likadan, kan komma på att fasen en sån vore ju schysst och sen så köper jag en sån. :-) Jag älskar min pappa och min mamma ( som också har tokigheter för sig men som jag inte skall skriva om nu).
Var var vi, jo kolan! Jag försökte här i veckan att göra kolan. Jag var dock lite ivrig så jag tog den lite för tidigt vilket gjorde att den blev ganska lös. Jag fick till några kolor innan jag tröttnade på allt gegg men god vart den och det måste ju ändå  vara det som räknas.
Här kommer hur som helst receptet på denna underbara kola.

Chokladkola
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
2 dl socker
3-4 msk kakao
1 msk smör

Blanda sirap, socker, grädde, kakao och smör, i en tjock med tjock botten. Låt blandning sjuda upp under omrörning. Låt den sedan småkoka utan lock på svag värme så mycket att det bubblar över hela ytan. Koka till 120-130C eller tills du kan göra ett kulprov.  Smörj en lite plåt ca 15 x 20 cm och häll upp smeten. Skär den i bitar innan den har stelnat..

Som vanligt när har håller på i köket så kommer jag på att fota saker när jag är färdig eller när jag står med händerna fulla med klet. Så ni får helt enkelt tänka er en bild på chokladkola.


// Madeleine

tisdag 12 november 2013

Julmarknad

I helgen är det Taxinge julmarknad vid Taxinge slott. Självklar kommer jag att närvara och köpa det som behövs till julen. Jag och min svärmor brukar åka dit varje år. Taxinge julmarknad är över två helger så missar du denna har du chans nästkommande helg också. 

// Madeleine 

tisdag 5 november 2013

Tumvantar

Jaha då har min samling handarbetsprojekt blivit ett till. Jag har börjat med ett par tumvantar som jag hittat på drops.se. Som vanligt använder jag mig av det garn som finns hemma och inte det som det står att man ska använda i beskrivningen, men jag tror på detta. Nu gäller det att bara hålla motivationen uppe så att jag kan använda vantarna och inte bara sticka em vante. Vilket är lite av mig grej. Det är nått visst med att påbörja ett projekt men hur det känns att avsluta ett det har jag lite erfarenhet av. Jag avslutade mitt quiltade överkast efter 2 år men det vart jävligt bra när det var klart. 


Jag har även hunnit baka bröd idag. Havregrynsbröd. 
Jag hopps ni ser vad det står. Annars säger ni till så fixar jag det. Eller så köper ni ICAs fiberrika havregryn receptet står på baksidan av förpackningen. 

Mums. 
Nu får det bli ett avsnitt av House of Cards på Netflix. Den serien kan jag verkligen tipsa om, om man gillar vita huset serier. 

// Madeleine 

måndag 4 november 2013

Isterband



Ikväll bjuds det på isterband här på Torsborg. Det är något som vi äter ganska ofta, kanske rent av en gång i veckan eller i alla fall varannan vecka. Vi brukar för det mesta ha kokt blomkål som kokat med en skvätt grädde. Det blir så gott. Men ikväll kliver vi utanför boxen och det blir istället potatismos. Hemmagjort naturligtvis. Potatismoset brukar jag först "stompa" potatisen tills den är ganska mosad sen tillsätter jag en klick smör, lite mjölk, salt och peppar. Sen stompar jag det tills det får en lite luftigare konsistens. Isterbandet steker jag och äter som det är. Jag äter skinnet men jag vet att många inte vill äta det och man gör som man vill det är ju det som är så härligt.
Jag hittade en liten fakta ruta om isterband på Wikipedia så här kommer det lite fakta: Isterband

Tonight there is mixed smoked sausage here at Torsborg. It is something that we eat quite often, perhaps even once a week or at least every other week. We tend for the most part to have boiled cauliflower cooked with a dash of cream. It is so good. But tonight we step outside the box and I will do mashed potatoes. Homemade of course. Mashed potatoes, I usually first "stomp" the potato until it is pretty mashed then I put a dab of butter, a little milk, salt and pepper. Then I "stomp" it until it gets a little airier texture. I will eat the skin but I know many do not want to eat it and you do what you want it's what is so wonderful. :-)
Isterband is an old Swedish speciality.

// Madeleine

Adventsteaser

Advent närmar sig med stormsteg och jag tänkte bjuda på en lite bild teaser för vad som kommer att komma i min lilla bloggkalender som startat den 1/12.
// Madeleine