Sidor

Facebook

onsdag 19 februari 2014

Vårfeeling

Efter 2 veckor med varmt och soligt väder är det väldigt mycket vårkänslor i kroppen. Men ute är det inte mycket till vår. Men idag blir det en lite vårig lunch

Quinoasallad med salami och halloumi. 
3 dl vit quinoa
0,5dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger 
2 msk flytande honung
1 mak hackad färsk persilja
1 tsk salladskrydda
Salt och svart peppar 
0,5 röd paprika
0,5 gul paprika
250 g cocktailtomater 
100g gröna oliver 
0,5 skivad rödlök 
Sallad
1 paket halloumi
120 g skivad pepparsalami

1. Koka quinoa enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet och lägg i en skål. 

2. Blanda ner olja, vinäger och honung. Blanda persilja, salladskrydda, salt och peppar. Skär paprika i tärningar och dela tomaterna. Blanda ner i salladen tillsammans med oliver och rödlök. 

3. Lägg salladen i en skål eller på ett fat och fördela quinoan över. 

4. Skiva halloumi i skivor och stek gyllenbruna några minuter i olja. Blanda ner ostskivorna i salladen tillsammans med skivad salami. 

måndag 17 februari 2014

Wok med grönsaker och fläskkött

Idag blir det GI-lunch innan det är dags för kvällspass 4 av 5. 

800g färsk bogdlösk eller skinka i strimlor 
1 strimlad gul lök
Salt och vitpeppar
1/3 skivad purjolök
1 hackad röd paprika
100g strimlad vitkål
1 strimlad morot
Rapsolja

Marinad:
1/2 hacka röd chili
2 msk riven färsk ingefära
2 msk tamarisoja eller vanlig
2 msk olja

Blanda samman chili, ingefära, soja och olja till marinaden. Blanda ner löken och köttet i marinaden krydda med salt och peppar. Låt stå medans du förbereder grönsakerna. 

Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Woka köttet och löken i omgångar, ställ åt sidan. Fortsätt med purjo, paprika, vitkål och morot. Lägg upp det wokade på kanalen och låt woken bli riktigt het mellan varje grönsak. Lägg till sist tillbaka köttet och blanda ihop allting. Pressa över lite färsk lime. 

//Madeleine

onsdag 12 februari 2014

Semester

Då har jag och maken kommit hem från en 2 veckors semester i Thailand. Vi har varit på Koh Samui, Koh Phangan och i Bangkok. Bäst mat har vi ätit på den mindre än Koh Phangan. Vi har försökt hålla oss till den thailändska maten och det tror jag verkligen har varit ett smart drag av oss. Dels för att den är den billigaste maten men också för att de är väldigt duktiga på att laga mat. Min favorit har under veckorna varit fried rice with chicken. Tänkte jag skulle prova att göra det hemma. Jon han har ätit Pad thai på flera restauranger för att se skillnaden. Jag var inte så förtjust det.
Det mest besynnerliga åt vi på Koh Samui. När jag och min man gick från vårt hotell till huvudgatan med alla affärer och pubar så hittade vi en resaturang som hade al you can eat buffé för 149 baht ( ca 30kr ). Det tyckte vi lät väldigt gott så vi bestämde oss för att prova det tillsammans med en bekant som också var nere på Samui. När vi klivit in på restaurangen ( eller det var mer som en stor altan ) inser vi att det inte var den typ av buffé som vi hade tänkt oss utan det var en buffé med rå mat som man fick laga till själv på sitt bord. Så vi kollade på hur lokalbefolkningen lagade sin mat och försökte så gott vi kunde. Det var annorlunda men gott, vi kanske inte hade koll på allt som vi åt men det mesta var gott.

Vi har mest legat på stranden eller vid poolen och njutit av att inte ha några tider att passa, det har varit väldigt skönt. I Bangkok undvek vi den 35 C värmen inne i varuhuset MBK. Vår andra kväll i Bangkok provade vi på att gå på bio i köpcentret. Bion började 10 minuter innan centret stängde så när filmen var slut kl 01.10 var det nedsläckt och stängt. Vi hakade på några av de andra biodeltagarna och fick gå ut genom varuintaget på baksidan av huset. P.g.a blockader från thailändska demonstranter hade vi lite lurigt att ta oss ut från området, men vi lyckades till slut hitta en taxi som tog oss tillbaka till hotellet.

Det har varit  underbara veckor men nu ser jag fram emot våren hemma i Sverige.




Then I and my husband arrived home from a 2 week holiday in Thailand. We have been to Koh Samui, Koh Phangan and Bangkok. Best food we have eaten at Koh Phangan. We have tried to stick to Thai food and I think that has really been a smart move by us. Partly because it is the cheapest food but also because they are very good at cooking . My favorite has this weeks been fried rice with chicken . Thought I'd try making it at home. Jon has eaten pad thai at several restaurants to see the difference . I was not so keen on it .
The most outlandish we had in Koh Samui was when my husband and I walked from our hotel to the main street with all the shops and pubs, we found a resaturant who had al you can eat buffet for 149 baht (about 30kr ) . We thought that sounded really good so we decided to try it with a friend who also was down to Samui. When we stepped into the restaurant (or it was more like a large patio ) , we realize that it was not the kind of buffet that we had imagined, it was a buffet of raw food that you had to cook for yourself at your table. So we looked at how local people cooked their food and tried as best we could. It was different but good, we might not have been on top of everything we ate but most of it was good .

We have mostly been on the beach or by the pool and enjoying not having any deadlines to meet , it's been really nice . In Bangkok , we avoided the 35 C heat inside the department store MBK . Our second night in Bangkok we tried to go to the cinema in the mall. The movie began 10 minutes before the center closed so when the movie was over at 1:10 , it was blackened and closed. We latched onto some of the other people and had to go out through the loading bay at the rear of the house. Because of the Thai protesters , we had a bit tricky to get us out of the area , but we eventually managed to find a taxi that took us back to the hotel.

It's been wonderful weeks but now I look forward to the spring home in Sweden.


// Madeleine