Sidor

Facebook

tisdag 28 april 2015

Tisdagsstek med gräddsås

Det är inte varje tisdag som det blir stek till middag. Men eftersom frysen är ganska tom just nu och jag ändå är hemma om dagarna i väntan på nedkomst av bebis så passade jag på att slänga in en stek i ugnen. Inspirationen har jag fått från Morberg lagar husman. 

Tisdagsstek med gräddsås
4 port

750g benfritt nötkött av fransyska eller innanlår
salt och peppar
smör
4-5 dl köttbuljong
1 msk tomatpure
1 morot
2 knipplökar
5 persiljestjälkar
2-3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 ansjovisfiléer ( jag uteslöt dessa)
0,5 msk sirap
1 msk vinäger ( jag använde rödvinsvinäger )

Gräddsås
skyn från stekningen
2 dl vispgrädde
1-2 msk svartvinbärsgelé ( använde hemmagjord )
salt och peppar

1.  Värm ugnen till 175 C. Putsa och torka av köttet. Bind upp det med hushållssnöre och krydda med salt och peppar.
2. Hetta upp smör i en stekgryta, bryn köttet väl runt om. Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp. Skumma av.
3. Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken och grovhacka persiljestjälkarna. Lägg ner alltsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt kok upp.
4. Lägg på lock, sätt in grytan i nedre delen av ugnen och stek i 1-1,5 timme tills köttet känns mört. Köttet skall släppa lätt från stekgaffeln när du stuckit i det. Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie.
5. Sila skyn och skumma av fettet. Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka iop tills cirka 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.
6. Skär steken i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Lägg upp dem på varm tallrik och servera med såsen, kokt potatis och pressgurka. 

På förmiddagen gjorde jag chokladbollar. Det är nog min senaste crawing bland graviditetsåkommorna. Får verklligen stålsätta mig så att jag inte äter upp allihopa innan maken kommer hem och inte får smaka någon.  Idag tog jag receptet som finns i 7 sorters kakor förra gången provade jag det som stod på frpackningen men det blir inte lika bra.



Chokladbollar ca 30 st

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller kokosflingor

1. Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst. Blanda i kakao. Tillsätt havregryn och kaffe. Rör om tills allt är väl blandat. Forma smeten till små runda bollar. Rullar dem i pärlsocker eller kokos. Förvara bollarna i kylskåp tills de ska avnjutas.


Madeleine


tisdag 14 april 2015

Oxjärpar med svampsås

Idag blir det järpar till idag. Passade på och gjorde en dubbel sats så att det skall finnas redo att värmas när lille bebisen har kommit. Tror inte vi har så stor lust att laga mat d¨å.
Dagens recept kommer från Morberg lagar husmanskost. 

4 port

400 g nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk råriven lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 ägg
smör till stekning

Fyllning
persilja

Svampsås
300g svamp, färsk
halv gul lök
2-3 msk smör
2msk vetemjöl
2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
salt och peppar

Tillagning:
Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter.
Blanda färsen med lök, salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig.
Forma färsen till avlånga bullar, järpar. Gör en skåra i dem och fyll dem med persilja.
Bryn järparna runt om i smör i en het stekpanna. Låt eftersteka i cirka 5 minuter på svag värme.
Servera med svampsås och kokt eller pressad potatis.

Svampsås
Borsta eller skölj svampen och skiva eller skär den i bitar. Skala och finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smöret i några minuter tills eventuell vätska kokat in. Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt småkoka i cirka 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

måndag 6 april 2015

Småländska kroppkakor

I vanliga fall när jag gör kroppkakor gör jag den Öländska varianen med råriven potatis men idag för att spara lite tid och kropp så blir det småländskakroppkakor med kokt potatis. Dessa blir finare i färgen än de öländska som blir lite gråare i tonen. Eftersom min svärfar är från Kalmar är det de öländska som vi anser är de äkta kroppkakorna. Men idag frångår vi det. 
Dagens recept kommer från Morbergs lagar husmanskost. Jag vill gärna ha lingongsylt och skiratsmör till och min man vill gärna ha gräddmjölk.

Kroppkakor
4 port

10-12 vinterpotatisar (1kg)
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning
150-200 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
0,5 tsk kryddpeppar

Tillbehör
smör
rårörda lingon

Tillagning
1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen väl. Pressa den och låt kallna.
2. Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek fläsk och lök tillsammans, eventuellt i lite smör. Tillsätt kryddpeppar och låt kallna. 



3. Blanda uppvispat ägg, vetemjöl och salt med den pressade potatisen. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma den på mjölad bänk till en lång rulle. 
4. Skär rullen i 12 bitar och gör en fördjupning i varje bit. Fyll hålet med fläsk och rullar ihop till en jämn bulle. Var nog med att fyllningen inte sticker ut. 



5. Koka upp vatten och salt (0,5 msk /liter vatten) i en stor kastrull. Lägg i några kroppkakor åt gången och koka dem i cirka 10 minuter, eller tills de flyter upp och ytterliggare 5 minter. Ta upp med en hålslev.



6. Servera kroppkakorna med kallt eller smält s,ör rårörda lingon.

Mitt tips det är att ni bara sjuder vattnet för annars blir det bara en sörja av allt. Men ännu heller ta er tiden till att göra öländska kroppkakor det blir godare, detta blir lite för mycket potatispos med fläsk. 

// Madeleine

söndag 5 april 2015

Påskmat

Jag älskar verkligen buffé bord. Påskmat, julmat, midsommarmat allt tilltalar mig. Så i under påska har jag fått mitt behov stillat av sill, lax, prinskorv m.m tills det är dags igen. 


Passionsmoussetårtan blev verkligen prefekt! Väldigt frisk och härlig efter påsklunchen. Skall klura ut andra smaker och göra den igen tills jag fyller år. 

// Madeleine 


fredag 3 april 2015

Passionsmoussetårta

Idag har jag "bakat" en passionsmoussetårta till morgondagens påskbord. Den ser fin ut och den luktar  gott men smaken får vänta till i morgon. Att jag skrev "bakat" är att jag inte har använt mig av ugnen utan enbart frys och kylskåp. 
Receptet har jag hittat på: 



Passionssmossuetårta
12-14 bitar

Botten
150g Oreokex choklad
50 g smör

Passionsfruktsmossue
5 gelatinblad
6-7 passionsfrukter
2 dl färdig passionsfruktsjucie
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

Passionsfruktsspegel
3 gelatinblad
fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktjoucie

Gör så här:
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret ch blanda det med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i dm. Tryck ut smulorna i botten. Ställ den i frysen i ca 30 minuter för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan  i en sil. Pressa med sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjucien i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i cirka 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i jucieblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kekxbotten och ställ den i kylen några timmar.
8. Passionsfruktsspegel: lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 6-10 minuter.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i cirka 30 sekunder. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.


Tårtan blev kanongod. Perfekt efter ett påskbord. Inte för söt eller sliskig utan fräsch. Denna skall jag göra om. 


// Madeleine

onsdag 1 april 2015

Färsk fuskpasta med körsbärstomatsås

Inspiration till kvällens middag har jag hittat i Jamies matrevulotion. En av mina favoritkokböcker med Jamie Oliwer. 

Färsk fuskpasta med körsbärstomatsås
4-6 portioner

400 gram mogna körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
ett knippe färsk basilika
400 g färska ladagneplattor (jag köpte vanlig färsk pasta)
100 g parmesanost
flingsalt och nymald svartpeppar
olivolja
2 klickar smör
4 msk balsamvinäger

Förberedelser
Skär körsbärstomaterna i två eller fyra delar. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Nyp av basilikabladen och lägge dem åt sidan. Finhacka basilikastjälkarna. Skärna eller klipp varje lasagneplatta i 3 eller 4 långa remsor och lägg åt sidan. Riv parmensanosten. 





Tillagning
Koka upp en stor kastrull med vatten. Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt ett par skvättar olja samt vitlök. Tillsätt smör och låt det smälta. När vitlöken börjar få färg, tillsätt körsbärstomaterna. Här tillsatte jag också bacon. Rör om ordentligt, tillsätt sedan basilikastjälkarna och hälften av basilikabladen. Tillsätt vinäger, salta och peppra. Lägg i pasta remsorna i det kokande vattnet och koka i 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag som placerats över en stor skål, så att du kan spara lite av kokvattnet. Stjälp upp pastan i stekpannan, tillsätt en skvätt kokvatten och hälften av parmesanen. Rör om ordentligt. Smaka av och tillsätt med salt och peppar om du tycker att det behövs. 

Servering
Lägg upp maten på djupa eller vanliga tallrikar, eller ställ fram stekpannan på bordet och låt allla ta själva. Strö över resten av parmesanosten och basilikabladen. En enkel sallad är gott till. 


// Madeleine