Sidor

Facebook

måndag 19 maj 2014

Fitbit review

Fitbit
Nu har jag haft min fitbit i cirka 3 veckor och nu tänker jag inte längre på att jag har den. Tar jag av mig den känns det istället naket och som att jag glömt nått. Jag bär den på min vänstra hand (min icke dominanta hand) det ger ett mer rättvist resultat eftersom jag är högerhänt och använder den armen mer.  Med min nya Iphone 5s kan jag även under dagen så hur jag ligger till med mina mål och om jag behövder ta en omväg till bilen när jag går hem från jobbet. I appen kan du se hur många steg du tagit och om du närmar dig ditt mål, ur många km, hur många aktiva minuter, hur många kalorier du förbränt, din vikt, timmar du sovit, kalorier du ätit under dagen och hur mycket vatten du druckit. Under alla dessa rubriker kan du själv bestämma sina mål. 7000 steg eller kanske 15 000 steg, det är upp till dig. På hemsidan får man lite mer info i lite snyggare staplar. Det jag dock inte gillar med hemsidan är att allt inte är gratis, utan vill man ha alla funktioner får man gladeligen betala 40 USD för ett år. Kanske inte jättemycket pengar men det stör mig ändå. Jag har ju ändå betalt för trackern.


Ett par gånger har jag glömt när jag klivit upp ur sängen på morgonen att byta sovläget mot up-and-runing-läget vilket gör att fitbiten frågar om jag glömt logga min sömn. Det är bara ett par dutt på fitbiten och en ny syncning så är det löst. Jag insåg ganska snabbt att har man fitbitappen inställd på all-day sync så försvinner batteriet i telefonen på nolltid. Så jag slår på min Bluetooth och syncar den och sen slår jag av den igen för att spara batteri.  Min fitbit har jag fått ladda cirka var 5:e dag vilket jag tycker är helt ok. Eftersom jag ändå sitter framför en dator hela dagen på jobbet så jag kan passa på och ladda den när jag ändå sitter ner.
Det jag saknar lite med fitbiten och som jag inte hade ett behov av innan jag köpte den (har väl kanske fortfarande inget jätte behov av det) men det är att sen saknar GPS. Så vill du hålla koll på vart du sprang och hur långt just nu så får du använda dig av en annan app.  Jag använder mig av Runnkeeper som man även kan koppla till fitbit appen.

Jag är inte mycket för att räkna kalorier och hålla på och fylla i vad man äter och eftersom fitbit inte har en svensk matdatabas tröttnade jag rätt snabbt. Men då kan man använda My fitnessPal istället då den har en bra svensk matdatabas och den sam-syncar med fitbiten så den känner av när du har syncat fitbit och lägger till din aktivitet i appen. En smidig och trevlig app. Den sammarbetar även med Runkeeper vilket är den app som jag använder mest när jag är ute och springer.

Et plus som jag uppskattar är att man kan sätta små vibrerande larm på fitbit, antingen om man vill att den skall påminna dig om att nu är det dags att ta en liten promenad eller som alarm på morgonen. Jag har inga större problem att vakna på morgonen och tycker det är väldigt behaglit att vakna av att det vibrerar lite lätt på armen när det är dags att kliva upp.

En nackel för den som cyklar mycket och som vill ha det registrerat är att man får lägga in det i efterhand då fitbiten inte registerar dina pendlarrörelser. Det vet jag dock att Jawbone up gör men då måste du ha den på fotleden vilket känns så där ifall man tappar den.
Fitbiten är vattentät men jag skulle inte gå och simma med den. Glömmer jag den när jag tar en dusch är det väl inte hela världen men jag brukar ta av mig den.
Till fitbiten finns det flera färger på armbandet som man kan byta till. Jag köpte min i svart för det är neutralt och bra men jag kommer att köpa något färglatt armband för att liva upp det hela lite. De finns att köpa på t.ex teknikmagasinet men det finns lite fler färger att välja mellan på ebay, till ett lite mer fördelaktigt pris.

Jag skulle rekommendera den om man som jag vill hålla lite kolla på hur mycket/lite man rör sig på en dag och för att kunna inspirera mig själv till att röra lite mer på mig. Vissa dagar kan jag dock erkänna att den ger mig mer ångest över att jag inte har nått dagens mål än vad den ger mig tillfredsställelse när jag når mitt mål.  J  


Madeleine

torsdag 8 maj 2014

Revben

Jag brukar passa på att köpa tjocka revben när jag handlar och det är bra pris, så att jag har när grillsäsongen är här. Imorgon har jag ledig fredag och tänkte grilla revben till lunch. Passar på när bara jag är hemma då min make inte tycker om revben.
Jag har hittat ett recept på  receptfavoriter.se som jag tänker prova. Receptet kommer här:

Revbensspjäll kokta sedan grillade
 
 
 
  • 1,2 - 2 kg tjocka revbensspjäll (beroende på hur mycket kött de har på sig)
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 dl köpt barbequemarinad eller
  • Hemgjord barbequemarinad: 1,5 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 1 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • ev. någon droppe rökessens.
  •  

    Tillagning:

    1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
    2. Skumma med en slev.
    3. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1 timme.
    4. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i vattnet.
    5. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad (barbequesås) att ha till pensling.
    6. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
    7. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
    8. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
    9. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
    // Madeleine