Sidor

Facebook

tisdag 14 april 2015

Oxjärpar med svampsås

Idag blir det järpar till idag. Passade på och gjorde en dubbel sats så att det skall finnas redo att värmas när lille bebisen har kommit. Tror inte vi har så stor lust att laga mat d¨å.
Dagens recept kommer från Morberg lagar husmanskost. 

4 port

400 g nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk råriven lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 ägg
smör till stekning

Fyllning
persilja

Svampsås
300g svamp, färsk
halv gul lök
2-3 msk smör
2msk vetemjöl
2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
salt och peppar

Tillagning:
Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter.
Blanda färsen med lök, salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig.
Forma färsen till avlånga bullar, järpar. Gör en skåra i dem och fyll dem med persilja.
Bryn järparna runt om i smör i en het stekpanna. Låt eftersteka i cirka 5 minuter på svag värme.
Servera med svampsås och kokt eller pressad potatis.

Svampsås
Borsta eller skölj svampen och skiva eller skär den i bitar. Skala och finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smöret i några minuter tills eventuell vätska kokat in. Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt småkoka i cirka 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar