Dagens recept kommer från Morberg lagar husmanskost.
4 port
400 g nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk råriven lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 ägg
smör till stekning
Fyllning
persilja
Svampsås
300g svamp, färsk
halv gul lök
2-3 msk smör
2msk vetemjöl
2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
salt och peppar
Tillagning:
Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter.
Blanda färsen med lök, salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig.
Forma färsen till avlånga bullar, järpar. Gör en skåra i dem och fyll dem med persilja.
Bryn järparna runt om i smör i en het stekpanna. Låt eftersteka i cirka 5 minuter på svag värme.
Servera med svampsås och kokt eller pressad potatis.
Svampsås
Borsta eller skölj svampen och skiva eller skär den i bitar. Skala och finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smöret i några minuter tills eventuell vätska kokat in. Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt småkoka i cirka 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar