Sidor

Facebook

fredag 3 april 2015

Passionsmoussetårta

Idag har jag "bakat" en passionsmoussetårta till morgondagens påskbord. Den ser fin ut och den luktar  gott men smaken får vänta till i morgon. Att jag skrev "bakat" är att jag inte har använt mig av ugnen utan enbart frys och kylskåp. 
Receptet har jag hittat på: 



Passionssmossuetårta
12-14 bitar

Botten
150g Oreokex choklad
50 g smör

Passionsfruktsmossue
5 gelatinblad
6-7 passionsfrukter
2 dl färdig passionsfruktsjucie
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

Passionsfruktsspegel
3 gelatinblad
fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktjoucie

Gör så här:
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret ch blanda det med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i dm. Tryck ut smulorna i botten. Ställ den i frysen i ca 30 minuter för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan  i en sil. Pressa med sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjucien i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i cirka 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i jucieblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kekxbotten och ställ den i kylen några timmar.
8. Passionsfruktsspegel: lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 6-10 minuter.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i cirka 30 sekunder. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.


Tårtan blev kanongod. Perfekt efter ett påskbord. Inte för söt eller sliskig utan fräsch. Denna skall jag göra om. 


// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar