Burgundisk gryta 4 port
600-800g Benfritt nötkött1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
3 dl buljon (tärning)
1 msk soja
8-10 pärl- eller steklökar
200g färska champinjoner
1 pkt bacon
1-2 msk hackad persilja
1. Putsa och skär köttet i tärningar, 2x2 cm. Värm en stekpanna med matfett. Bryn köttet i omgångar på ej för hög värme tills det har fin färg. Lägg över det i en stekgryta. Torka ur pannan mellan varje omgång kött.
2. Strö mjöl över köttet. Rör om väl. Krossa vitlöksklyftorna. Salta, krydda med peppar, timjan, lagerblad och vitlök och rör ner i tomatpurén. Späd under omrörning med vin och buljong. Låt köttet koka upp. Tillsätt soja och sjud grytan på svagvärme under locka ca 1½ timme eller tills köttet börjar bli mört. Späd ev med mer vätska.
3. Skala löken. Ansa och putsa champinjonerna. Strimla bacon. Brun lök, champinjoner och bacon i en stekpanna. Lägg lök, champinjoner och bacon i köttgrytan och låt dem koka med de sista 15 minuterna. Servera grytan överströdd med persilja.
// Madeleine
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar