Sidor

Facebook

söndag 28 oktober 2012

Burgundergryta

I fredags bjöd min mans föräldrar oss på Burgundergryta. Väldigt gott. Så här kommer receptet på en Brugundisk gryta.


Burgundisk gryta  4 port

600-800g  Benfritt nötkött
1 msk  smör                 
1 msk vetemjöl           
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
3 dl buljon (tärning)
1 msk soja
8-10 pärl- eller steklökar
200g färska champinjoner
1 pkt bacon
1-2 msk hackad persilja

1. Putsa och skär köttet i tärningar, 2x2 cm. Värm en stekpanna med matfett. Bryn köttet i omgångar på ej för hög värme tills det har fin färg. Lägg över det i en stekgryta. Torka ur pannan mellan varje omgång kött.

2. Strö mjöl över köttet. Rör om väl. Krossa vitlöksklyftorna. Salta, krydda med peppar, timjan, lagerblad och vitlök och rör ner i tomatpurén. Späd under omrörning med vin och buljong. Låt köttet koka upp. Tillsätt soja och sjud grytan på svagvärme under locka ca 1½ timme eller tills köttet börjar bli mört. Späd ev med mer vätska.

3. Skala löken. Ansa och putsa champinjonerna. Strimla bacon. Brun lök, champinjoner och bacon i en stekpanna. Lägg lök, champinjoner och bacon i köttgrytan och låt dem koka med de sista 15 minuterna. Servera grytan överströdd med persilja.

// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar