Sidor

Facebook

tisdag 24 september 2013

Kofta Korma

Kofta korma - indiska köttbullar

Ingredienser:

600-800 gram köttfärs
1 msk matolja
2 finhackade medelstora gullökar
2 finhackade vitlöksklyftor
0,5 dl majsmjöl
1-1,5 msk finhackad färsk koriander (akta dig för att överdosera) 1 tsk garam masala
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
2 msk mald koriander
0,5 msk nymalen svartpeppar
1 tsk salt eller efter smak

Såsen:

ca 1 dl olja
4-5 tomater hackade
1 tsk hel svart spiskummin, grovt krossad 3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd chilipeppar

0,5 tsk salt eller efter smak 

dl vispgrädde 

1,5 dl kaffegrädde

Köttbullarna:
Värm oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök ljusbrun. Dra pannan från värmen och blanda lökfräset noga med alla de torra kryddorna, saltet, koriendern och majsmjölet. Lägg köttfärsen i en skål och häll lökfräset över, blanda till en smidig men fast färs. Gör 16-20 bullar.

Såsen:
Värm oljan i en stekpanna. Lägg i de hackade tomaterna och alla kryddor UTOM SALT. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Tillsätt vatten och salt och lägg försiktigt ned köttbullarna.

Koka försiktigt i cirka 10 minuter och rör om försiktigt så att du inte skadar bullarna. Eventuellt kan man behöva hälla i en liten aning vatten. Känn efter om de är färdiga genom att pressa lätt med en gaffel. De ska inte ge efter (dock krävs det att du verkligen har finhackat löken). Nästa moment är att ta ur överflödig olja. Det är lättare om grytan börjar kallna en liten aning så den stelar lite. Tillsätt grädden och låt koka i ett par minuter.

Fotnot:
Garam masala är en kryddblandning, det finns olika recept. Ibland till och med färdig i butiken. Själv maler jag kryddnejlikor (4 st), kanel (en liten bit, motsvarande kryddnejlikorna) och kardemummakapslar (3 st).

Eftersom namnet på rätten är kofta så ska det naturligtvis vara lammfärs i original, men jag gillar köttfärs bättre. 


// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar