Sidor

Facebook

fredag 18 oktober 2013

Coq au vin

Idag tänkte jag tipsa om ett trevligt tips till lördagsmiddagen eller söndagsmiddagen. 
 Per Morbergs Coq au vin

Ingredienser 
2 kycklingar (c:a 1 kg), 
1 stor ungtupp eller 1 större kyckling 
 1 st gul lök 
 2.5 st små morötter (2-3st) 
1 st purjolök 60 g smör (50-75g) 
 125 g rökt sidfläsk (100-150g) 
 1 st flaska rödvin (75 cl) 
 1.5 st lagerblad (1-2) 0.5 
tsk svartpeppar 
 1.5 tsk tsk timjan (1-2tsk) 
 0.5 tsk stött rosmarin
 2 st vitlöksklyftor 
Skalet från 1/4 citron 
 några persiljestjälkar 
 10 st schalottenlökar 
 300 g champinjoner, färska (200-400g) 
 3 msk vetemjöl 
 1 dl vatten 
 persilja till garnering 

  Gör så här
1. Skölj och stycka varje kyckling i 8 delar. Skär fläsket i strimlor.
2. Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
3. Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta. Obs! Tillaga inte coq au vin i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.
4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar.
5. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten.
6. Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.
7. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.
8. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter.
9. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.

// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar