Sidor

Facebook

måndag 7 januari 2013

Boeuf bourguignon

Igår blev det grytsöndag. Planen var gulaschsoppa men till slut blev det Boearuf bourguignon. Minst lika gott. Man kanske skulle inför grytsöndagar, det tåls att tänka på.
Här kommer i alla fall receptet som jag utgick ifrån.

Boeuf bourguignon

ca 8 personer

1,2 kg högrev, märgpipa eller bog
smör till stekning
1 dl vatten
2 st gula lökar
0,5 dl vetemjöl
2 msk tomatpure
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
5 st svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
2 st oxbuljongtärningar
½ flaska rött vin (jag använde GatoNegro Cabernet Sauvignon vin)
0,5 dl vatten, kallt
2 msk soja

Tillbehör
24 st steklökar
200g färska champinjoner
200g fläsk, rimmat

Tillagningar

1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
2. Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten efter halva stekningen och häll spadet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter. Lägg över den i grytan.
3. Pudra över med mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, vatten och soja. Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
4. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt 1½-2 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder.
5. Tillbehör: Fräs hel steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minutrarna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar . Bryn i stekpanna och strö det över grytan före garnerna med färsk timjan. Servera med potatis och gärna ett glas rött.

( Det skulle vara en bild här men det vill sig inte idag, så jag får prova senare med att uppdatera med bild.)

// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar