Här kommer i alla fall receptet som jag utgick ifrån.
Boeuf bourguignon
ca 8 personer1,2 kg högrev, märgpipa eller bog
smör till stekning
1 dl vatten
2 st gula lökar
0,5 dl vetemjöl
2 msk tomatpure
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
5 st svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
2 st oxbuljongtärningar
½ flaska rött vin (jag använde GatoNegro Cabernet Sauvignon vin)
0,5 dl vatten, kallt
2 msk soja
Tillbehör
24 st steklökar
200g färska champinjoner
200g fläsk, rimmat
Tillagningar
1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.2. Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten efter halva stekningen och häll spadet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter. Lägg över den i grytan.
3. Pudra över med mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, vatten och soja. Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
4. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt 1½-2 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder.
5. Tillbehör: Fräs hel steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minutrarna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar . Bryn i stekpanna och strö det över grytan före garnerna med färsk timjan. Servera med potatis och gärna ett glas rött.
( Det skulle vara en bild här men det vill sig inte idag, så jag får prova senare med att uppdatera med bild.)
// Madeleine
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar