Sidor

Facebook

fredag 30 november 2012

Cake pops

I det här årets upplaga av Härliga Jul från Ica kuriren har jag gjort Cake pops på mjuk pepparkaka.
Jag tänkte bjuda på dessa efter julbordet tillsammans med julgodiset.

Cake pops

Kaka
Smör och ströbröd till formen
75g smör
3 ägg
2dl strösocker
2½ dl (150g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
1½ dl gräddfil

Till dopping och dekor
klubbpinnar 10-12cm eller grillpinnar i trä
ca 300g nutella eller chokladtryffel
300 g vit choklad till dopping
strössel

Chokladtryffel
150g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
25g smör

Görs så här:

Kaka:
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter. Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakaskryddor.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och gräddfil. Vispa
försiktigt till en jämn smet för hand. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen
i 175 grader i 45-50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper, låt svalna ett par
minuter och lossa sedan formen. Låt kakan svalna helt.

Chokladtryffel: 
Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan
kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och slät smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.

Cake pops:
Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt Nutella eller tryffeln och mixa ihop till en tjock smet. Forma smeten till kulor. Tillsätt eventuellt mer nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den. Stick ner en pinne i varje som du fäster med lite smält choklad. Låt stelna i kylen i cirka 30 minuter. Doppa kulorna i vit choklad. Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över strössel. Låt stelna i kylen minst 30 minuter. Förvara täckt med plastfolie i kylen.



// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar