500 g
|
bruna bönor, (ca 6 dl)
|
1-1,5 l
|
vatten, till blötläggning
|
Till kokning
redning och smaksättning
|
|
1-1,5 l
|
vatten
|
2-3 tsk
|
salt |
1-2 msk
|
vatten
|
1,5-2 msk
|
ättiksprit, (12%)
|
3-4 msk
|
sirap, eller
socker, eventuellt salt
|
Tillagning
1. Börja med blötläggningen: Titta först igenom dina
bönor och tag bort defekta exemplar. Var särskilt observant så att det inte
finns med någon liten sten bland bönorna, det är mycket sällsynt, men kan dock
förekomma. Skölj bönorna och fyll på med kallt vatten som täcker väl. Låt stå
8-12 tim (se texten ovan).
2. Slå bort blötläggningsvattnet och lägg
bönorna i en kastrull med kokande vatten. Koka bönorna kraftigt ca 10 minuter
och slå bort även detta vatten. Det här extra kokmomentet hjälper till att förhindra den eventuellt påfrestning magen
ibland utsätts för när man ätit bruna bönor.
3. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen, fyll på
med drygt 1 liter vatten + 2-3 tsk salt. Koka upp och skumma lite om det
behövs. Koka nu bönorna sakta under lock ca 1 timma tills de är mjuka. Späd
med mer vatten under kokningen om det behövs, rör om då och då.
4. Smaksätt bönorna med sirap eller socker och
ättika till lagom lätt sötsyrlig smak. Rör ut potatismjölet i vattnet och red
av om det behövs. Tillsätt då redningen i en tunn stråle under omrörning och
kokning, bönorna ska vara som en lätt simmig stuvning. Smaka av med salt om det
behövs.
Brown beans has never been my favorite for Christmas dinner. I do not like it mushy in the bean. I leave the eating to my husband. Here, in any case, a recipe for baked beans for those who want to make their own.
500 g
brown beans, (about 6 ounces)
1-1.5 l water, soaking to boiling
investigation and seasoning
1-1.5 l water
2-3 tsb salt
1-2 tbsp water
1.5-2 tbsp spirit vinegar (12%)
3-4 tbs syrup, or sugar, optionally salt
Cooking
1. Start by soaking : First, look through your beans and remove defective copies. Pay special attention so that there is with any small stone among the beans , it's very rare, but may occur . Rinse the beans and fill with cold water to cover well . Let stand for 8-12 hours (see text above).
2nd Turn off the soaking water and place the beans in a saucepan of boiling water. Boil the beans vigorously for about 10 minutes and turn away even this water. This extra kokmomentet helps prevent the possible stress stomach sometimes exposed to when eating beans .
3rd Add the beans back into the pot , fill it with just over 1 liter water + 2-3 tsp salt . Bring to a boil and skim a little if needed. Boil your beans slowly with the lid on for about 1 hour until tender . Dilute with more water during cooking if needed , stirring occasionally.
4th Season the beans with syrup or sugar and vinegar to a suitable light sweet-sour taste. Mix the potato starch in the water and rode off if needed . Add mittee then in a thin stream , stirring and cooking, the beans should be like a light HAZY stew. Season with salt if needed.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar