Sidor

Facebook

onsdag 11 december 2013

11 december - Bruna bönor

Bruna bönor har aldrig varit min favorit på julbordet. Jag tycker inte om det mosiga i bönan. Nä usch jag överlåter ätandet med varm han till min man. Här kommer i alla fall ett recept på bruna bönor för den som vill göra egna.

500 g
bruna bönor, (ca 6 dl)
1-1,5 l
vatten, till blötläggning
Till kokning
redning och smaksättning
1-1,5 l
vatten
2-3 tsk
salt 
1-2 msk
vatten
1,5-2 msk
ättiksprit, (12%)
3-4 msk
sirap, eller socker, eventuellt salt

Tillagning
1. Börja med blötläggningen: Titta först igenom dina bönor och tag bort defekta exemplar. Var särskilt observant så att det inte finns med någon liten sten bland bönorna, det är mycket sällsynt, men kan dock förekomma. Skölj bönorna och fyll på med kallt vatten som täcker väl. Låt stå 8-12 tim (se texten ovan).

2. Slå bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull med kokande vatten. Koka bönorna kraftigt ca 10 minuter och slå bort även detta vatten. Det här extra kokmomentet hjälper till att förhindra den eventuellt påfrestning magen ibland utsätts för när man ätit bruna bönor.

3. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen, fyll på med drygt 1 liter vatten + 2-3 tsk salt. Koka upp och skumma lite om det behövs. Koka nu bönorna sakta under lock ca 1 timma tills de är mjuka. Späd med mer vatten under kokningen om det behövs, rör om då och då.

4. Smaksätt bönorna med sirap eller socker och ättika till lagom lätt sötsyrlig smak. Rör ut potatismjölet i vattnet och red av om det behövs. Tillsätt då redningen i en tunn stråle under omrörning och kokning, bönorna ska vara som en lätt simmig stuvning. Smaka av med salt om det behövs.


Brown beans has never been my favorite for Christmas dinner. I do not like it mushy in the bean. I leave the eating to my husband. Here, in any case, a recipe for baked beans for those who want to make their own.

500 g
brown beans, (about 6 ounces)
1-1.5 l water, soaking to boiling
investigation and seasoning
1-1.5 l water
2-3 tsb salt
1-2 tbsp water
1.5-2 tbsp spirit vinegar (12%)
3-4 tbs syrup, or sugar, optionally salt

Cooking
1. Start by soaking : First, look through your beans and remove defective copies. Pay special attention so that there is with any small stone among the beans , it's very rare, but may occur . Rinse the beans and fill with cold water to cover well . Let stand for 8-12 hours (see text above).

2nd Turn off the soaking water and place the beans in a saucepan of boiling water. Boil the beans vigorously for about 10 minutes and turn away even this water. This extra kokmomentet helps prevent the possible stress stomach sometimes exposed to when eating beans .

3rd Add the beans back into the pot , fill it with just over 1 liter water + 2-3 tsp salt . Bring to a boil and skim a little if needed. Boil your beans slowly with the lid on for about 1 hour until tender . Dilute with more water during cooking if needed , stirring occasionally.

4th Season the beans with syrup or sugar and vinegar to a suitable light sweet-sour taste. Mix the potato starch in the water and rode off if needed . Add mittee then in a thin stream , stirring and cooking, the beans should be like a light HAZY stew. Season with salt if needed.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar