Sidor

Facebook

torsdag 12 december 2013

12 december

Idag har det blivit tur för Janson. Det är min favorit på julbordet. Jag skulle nog kunna äta det året om.

Jansons frestelse 

4 portioner, tillagningstid ca 70 minuter
12 medelstora potatisar, strimlade
3 medelstora gula lökar, fint strimlade
2 msk smör
100g ansjovis, hackade
2 msk ansjovisspad
5 dl matgrädde
salt och peppar
2 msk ströbröd
2 msk smör
Gör så här:
1.       Sätt ugnen på 200C.
2.       Skala potatisarna och skiva dem i 4-5mm tjocka skivor, och sedan i 4-5mm breda strimlor. Har du en mandolin eller matberedare går det bra att använda den.
3.       Skala och skiva löken fint.
4.       Smörj en ugnsfast form med smör.
5.       Varva den strimlade potatisen, löken och ansjovisen i formen. Häll över matgrädden och ansjovisspad över ingredienserna, krydda försiktigt med salt och peppar.
6.       Släta till ytan, strö över ströbröd och klicka ut lite smör på toppen.
7.       Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk, ca 50-60 minuter.

Tips: Vill du förbereda Jansson men inte riskera att den blir torr och tråkig kan du lägga alla ingredienser utom ströbrödet och det sista smöret i en tjockbottnad kastrull. Sjud det sakta på låg temperatur tills potatisen känns färdig, ca 30 minuter. Då är det lättare att smaka av och få exakt rätt mängd salt och peppar. Lägg över allt i den smorda ugnsfasta formen och låt svalna.  Innan servering ställer man in formen med ströbrödet och smöret i ugnen och gratinerar så den blir genomvarm och får en gratinerad yta. Ca 30 minuter i 200C.
Recept kommer från ”snart är det jul” från Milda.

Jansons frestelse is my favorit on disch during christmas. I could problebly eat it al year around.

Serves 4 , cooking time about 70 minutes
12 medium potatoes , shredded
3 medium yellow onions, finely shredded
2 tablespoons butter
100g anchovies, chopped
2 tbsp anchovy broth
5 cup matgrädde
salt and pepper
2 tablespoons breadcrumbs
2 tablespoons butter

To do this:
1. Preheat the oven to 200C .
2. Peel the potatoes and slice them into 4-5mm thick slices , and then in 4-5mm wide strips . Do you have a mandoline or food processor , do not hesitate to use it.
3. Peel and slice the onion finely .
4. Grease an ovenproof dish with butter.
5. Layering the shredded potatoes , onions and the anchovies in shape. Pour over matgrädden and anchovy broth over the ingredients , season lightly with salt and pepper.
6. Smooth the surface , sprinkle with breadcrumbs and then a little butter on top.
7. Put the dish in the bottom of the oven and bake until the potatoes are soft, about 50-60 minutes.

Tip: Want to prepare Jansson but not risk it so it becomes dry and dull , you can add all the ingredients except the breadcrumbs and the last thing the butter in a heavy saucepan . Simmer slowly on low heat until the potatoes feel ready , about 30 minutes . Then it's easier to try and get exactly the right amount of salt and pepper. Add everywhere in the greased ovenproof mold and let cool. Before serving , set the mold with breadcrumbs and butter in the oven and gratinerar so it gets through the hot and gets a scalloped surface. About 30 minutes in 200C .

// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar