Det bästa på hela julen är att få äta den där första
julskinkssmörgåsen med senap. Det är jul. Jag och min make brukar göra en liten
skinka till 1:a advent bara för att få njuta lite extra. Sen blir det en till
julafton också. Oftast har jag köpt färdig skinka som ”bara” ska griljeras,
Förra året köpte jag en från Hammarby storgård som ligger ett stenkast från där
vi bord. Åh gud vilken underbar skinka, det får bli en likadan i år.
Ugnsbakad julskinka
1. Sätt ugnen på 175C.
2. Låt nätet sitta kvar på skinkan.
3. Skölj skinkan i kallt vatten.
4. Stick in en stektermoneter så att spetsen kommer mitt i
skinkan. I en långsmal skinka är det
bäst att sticka in termometer från kortsidan, i en hög skinka från ovansidan.
Svep in skinkan i aluminiumfolie.
5. Lägg skinkan i en långpanna och ställ in den u ugnen i en
varmluftsugn ställer man skinkan mitt i ugnen och i en vanlig ugn i botten.
6. Ta ut när termometern visar 67-69C.
7. Låt skinkan svalna och ta bort nät och svål. Griljera
skinkan.
Kokt julskinka
1. Låt nätet på skinkan sitta kvar.
Skölj skinkan i kallt vatten.
2. Lägg skinkan Stick in en
stektermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan.
mät upp och häll på så mycket
kallt vatten att det täcker skinkan. Koka upp. Ta bort skummet med en hålslev
eller stor sked.
3. Tillsätt 2 tsk salt per liter
vatten samt lagerblad 2 st, kryddpepparkorn 12-15 st, lök 1st, och morot 1 st.
4. Lägg på lock och beräkna koktid
från det att vattnet kokat upp. Koktiden varierar mellan 40-60 minuter per kg
skinka.
5. Skinkan ska sjuda under lock på svag
värme så det blir en saftig skinka. När man sjuder är vattnet straxt under
kokpunkten och endast någon enstaka bubbla stiger till ytan.
6. Ta upp skinkan ur spadet när
termometern visar 67-69C.
7. Låt skinkan svalna, ta bort nätet
och svålen. Griljera skinkan.
Griljering
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Lägg skinkan i en lånpanna.
3. Blanda äggula och senap 2 msk,
pensla på blandningen över skinkan.
4. Sikta ströbröd med en sil över
skinkan för en ”brödigare” yta. Vill du ha en mer ”senapig” yta kan du blanda
ströbrödet med senapsblandningen och bre på skinkan.
5. Griljera skinkan i mitten av
ugnen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter. Ställ skinkan att svalna.
The best on
the whole holiday season is getting to eat that first christmassandwich with
mustard. It's Christmas. My husband and I usually do a little ham to 1st Advent
just to enjoy a little extra. Then it will be a Christmas Eve too. Usually I
have bought ready- ham "just" be griljeras , Last year I bought one
from Hammarby large farm located a stone's throw from where we table . Oh god
what a wonderful ham, it may become one like yesterday.
Baked ham
1. Preheat
the oven to 175C .
2. Let the
network be left on the ham.
3. Rinse
the ham in cold water.
4. Insert a
meat thermo ether so that the tip comes in the middle of the ham. In a long,
narrow ham is best to insert the thermometer from the short side , in a pile of
ham from above. Wrap the ham in aluminum foil.
5. Place
the ham in a roasting pan and set it u furnace in a convection oven , set the
ham in the oven and in a regular oven at the bottom.
6. Take out
when the thermometer shows 67 - 69C .
7. Let ham
cool oc remove nt and rind . Grill after coating with egg and breadcrumbs
buttock.
Boiled ham
1. Let the
network on the ham remain . Rinse the ham in cold water.
2. Add the
ham Insert a meat thermometer so tip is in the middle of the ham.
3. heat it up and pour in enough cold water to
cover the ham. Bring to a boil. Removing the foam with a ladle or large spoon.
4. Add 2
teaspoons of salt per gallon of water and bay leaves 2 pcs , allspice 12-15
pieces , onion 1st, and carrot 1 pc.
5. Add lids
and calculate the cooking time from when the water has boiled. Cooking time
varies from 40-60 minutes per kg of ham.
6. The ham
should simmer with the lid on low heat so it gets a juicy ham. When simmering,
the water shortly below the boiling point and only an occasional bubble rising
to the surface .
7. Remove
the ham from the broth when the thermometer shows 67 - 69C.
8. Let the
ham cool, remove the net and rind. Grill after coating with egg and breadcrumbs
buttock.
Browning
the top
1. Preheat
the oven to 200C.
2. Place
the ham in a roasting pan.
3. Mix the
egg yolk and mustard 2 tablespoons, brush the mixture over the ham.
4. Aim
breadcrumbs with a strainer over the ham for a " hard" surface . Want
a more "soft" surface , you can mix the breadcrumbs with mustard mixture
and bre on the ham.
5. Grill after
coating with egg and breadcrumbs ham in center of oven until nicely browned,
about 15 minutes. Set the ham to cool.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar