Julens finaste cake pops
Förra året gjorde jag cake pops som efterrätt till
julbordet. Det var första gången som jag gjorde de och det var verkligen inte
sista gången. De är så goda. Man orkar bara en men det gör inget för det är en
sån trevlig smak upplevelse.
CAKE POPS
Kaka
Smör och ströbröd till formen
75g smör
3 ägg
2dl strösocker
2½ dl (150g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
1½ dl gräddfil
Till dopping och dekor
klubbpinnar 10-12cm eller grillpinnar i trä
ca 300g nutella eller chokladtryffel
300 g vit choklad till dopping
strössel
Chokladtryffel
150g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
25g smör
Smör och ströbröd till formen
75g smör
3 ägg
2dl strösocker
2½ dl (150g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
1½ dl gräddfil
Till dopping och dekor
klubbpinnar 10-12cm eller grillpinnar i trä
ca 300g nutella eller chokladtryffel
300 g vit choklad till dopping
strössel
Chokladtryffel
150g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
25g smör
Görs så här:
Kaka:
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter. Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakaskryddor.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och gräddfil. Vispa
försiktigt till en jämn smet för hand. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Låt kakan svalna helt.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan
kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och slät smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.
Cake pops:
Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt Nutella eller tryffeln och mixa ihop till en tjock smet. Forma smeten till kulor. Tillsätt eventuellt mer nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den. Stick ner en pinne i varje som du fäster med lite smält choklad. Låt stelna i kylen i cirka 30 minuter. Doppa kulorna i vit choklad. Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över strössel. Låt stelna i kylen minst 30 minuter. Förvara täckt med plastfolie i kylen.
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter. Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakaskryddor.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och gräddfil. Vispa
försiktigt till en jämn smet för hand. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Låt kakan svalna helt.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan
kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och slät smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.
Cake pops:
Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt Nutella eller tryffeln och mixa ihop till en tjock smet. Forma smeten till kulor. Tillsätt eventuellt mer nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den. Stick ner en pinne i varje som du fäster med lite smält choklad. Låt stelna i kylen i cirka 30 minuter. Doppa kulorna i vit choklad. Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över strössel. Låt stelna i kylen minst 30 minuter. Förvara täckt med plastfolie i kylen.
Cakepops
Last year I
made cake pops for dessert for Christmas dinner. It was the first time that I
did and it really was not the last time. They are so good.
cake
Butter and
breadcrumbs to form
75g butter
3 eggs
2dl
granulated sugar
2 ½ cups (
150g ) plain flour
1 tsp
baking powder
1 tbsp
gingerbread
1 ½ cups
sour cream
For grebe
and decor
club sticks
10 - 12cm or barbecue sticks in wood
approximately
300g Nutella or chocolate truffles
300g white
chocolate to Grebe
Sprinkles
Chocolate
truffle
150g dark
chocolate
1 ½ cups
whipping cream
1 teaspoon
honey
25g butter
Done as
follows:
Cake:
Grease and sprinkle
with crumbs a loaf that holds about 1 ½ liters. Melt the butter for the cake. Beat
eggs and sugar until fluffy with electric mixer. Mix flour, baking powder and
gingerbread spices. Sift the flour mixture a little at a time as you add the
butter and sour cream. Whisk gently into a smooth paste by hand. Pour batter
into pan and bake in the lower part of the oven at 175 degrees for 45-50
minutes. Turn the cake upside down on a baking sheet, let cool a few minutes
and then remove the mold. Let the cake cool completely.
Chocolate
truffle:
Chop the
chocolate quite nicely. Boil the cream with the honey. Then drag pan from the
heat and stir in the chocolate. Stir to a smooth and smooth paste, then add the
butter. Allow to cool and thicken at room temperature for 2-3 hours. If you are
impatient, you can set the truffle in the fridge for about 15 minutes.
Cake pops:
Mix the
cake into crumbs in a food processor. Add the Nutella or truffle and mix
together to form a thick paste. Shape the mixture into balls. Add any more Nutella
until the batter is so sticky that you can shape balls of it. Stick down a peg
in every which you attach with a little melted chocolate. Let cool in the
fridge for about 30 minutes. Dip balls in white chocolate. Drain a bit and put
on a tray lined with baking paper . Sprinkle with sprinkles. Let cool in the
fridge for at least 30 minutes. Keep covered with plastic wrap in the fridge.
// Madeleine
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar