Sidor

Facebook

söndag 22 december 2013

21 december - cakepops





Julens finaste cake pops
Förra året gjorde jag cake pops som efterrätt till julbordet. Det var första gången som jag gjorde de och det var verkligen inte sista gången. De är så goda. Man orkar bara en men det gör inget för det är en sån trevlig smak upplevelse.

CAKE POPS
Kaka
Smör och ströbröd till formen
75g smör
3 ägg
2dl strösocker
2½ dl (150g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
1½ dl gräddfil

Till dopping och dekor
klubbpinnar 10-12cm eller grillpinnar i trä
ca 300g nutella eller chokladtryffel
300 g vit choklad till dopping
strössel

Chokladtryffel
150g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
25g smör


Görs så här:
Kaka
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter. Smält smöret till kakan. 
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakaskryddor.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och gräddfil. Vispa
försiktigt till en jämn smet för hand. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Låt kakan svalna helt.

Chokladtryffel: 
Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden med honungen. Dra sedan
kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör ihop till en jämn och slät smet och tillsätt därefter smöret. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Är du otålig kan du ställa in tryffeln i kylen i ca 15 minuter.

Cake pops: 
Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt Nutella eller tryffeln och mixa ihop till en tjock smet. Forma smeten till kulor. Tillsätt eventuellt mer nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den. Stick ner en pinne i varje som du fäster med lite smält choklad. Låt stelna i kylen i cirka 30 minuter. Doppa kulorna i vit choklad. Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över strössel. Låt stelna i kylen minst 30 minuter. Förvara täckt med plastfolie i kylen.


Cakepops
Last year I made cake pops for dessert for Christmas dinner. It was the first time that I did and it really was not the last time. They are so good.
cake
Butter and breadcrumbs to form
75g butter
3 eggs
2dl granulated sugar
2 ½ cups ( 150g ) plain flour
1 tsp baking powder
1 tbsp gingerbread
1 ½ cups sour cream

For grebe and decor
club sticks 10 - 12cm or barbecue sticks in wood
approximately 300g Nutella or chocolate truffles
300g white chocolate to Grebe
Sprinkles

Chocolate truffle
150g dark chocolate
1 ½ cups whipping cream
1 teaspoon honey
25g butter
Done as follows:
Cake:
Grease and sprinkle with crumbs a loaf that holds about 1 ½ liters. Melt the butter for the cake. Beat eggs and sugar until fluffy with electric mixer. Mix flour, baking powder and gingerbread spices. Sift the flour mixture a little at a time as you add the butter and sour cream. Whisk gently into a smooth paste by hand. Pour batter into pan and bake in the lower part of the oven at 175 degrees for 45-50 minutes. Turn the cake upside down on a baking sheet, let cool a few minutes and then remove the mold. Let the cake cool completely.

Chocolate truffle:
Chop the chocolate quite nicely. Boil the cream with the honey. Then drag pan from the heat and stir in the chocolate. Stir to a smooth and smooth paste, then add the butter. Allow to cool and thicken at room temperature for 2-3 hours. If you are impatient, you can set the truffle in the fridge for about 15 minutes.

Cake pops:

Mix the cake into crumbs in a food processor. Add the Nutella or truffle and mix together to form a thick paste. Shape the mixture into balls. Add any more Nutella until the batter is so sticky that you can shape balls of it. Stick down a peg in every which you attach with a little melted chocolate. Let cool in the fridge for about 30 minutes. Dip balls in white chocolate. Drain a bit and put on a tray lined with baking paper . Sprinkle with sprinkles. Let cool in the fridge for at least 30 minutes. Keep covered with plastic wrap in the fridge.


// Madeleine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar