Morfars grötdessert
Jag älskar verkligen juldesserter. Och julgröt står högt upp
på listan när vi kommer till december. Därför känns denna dessert så rätt. Jag
brukar alltid göra laddningar med gröt, på laktosfri mjölk eftersom det inte
går att köpa färdig. Det brukar dock sällan bli något kvar till desserter.
Receptet har jag hittat på Ica.se
10 portioner
Ingredienser:
·
2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
·
5 gelatinblad
·
1/2 dl outspädd hallonsaft
·
1 dl vatten
·
1 dl grötris
·
9 dl mjölk
·
3 msk strösocker
·
1 1/2 tsk vaniljsocker
·
2 dl vispgrädde
Så här
gör du
Bra att veta när du ändrar
antalet portioner
Detta recept är
gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden
i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden
behöver justeras.
1. Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till
garnering).
Blötlägg 2 av gelatinbladen (för 10 bufféportioner) i kallt vatten
i ca 5 minuter.
2. Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och lägg i gelatinbladen.
Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
3. Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
4. Låt risgrynen sakta koka mjuka i mjölken, minst 1 timme. Rör då och då.
5. Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen (för 10 bufféportioner). Rör ner
dem i den varma gröten.
6. Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna. Hårdvispa
grädden och blanda i den.
7. Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i
kylskåpet ca 1 dygn.
8. Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp. Garnera ev med
lite hallon.
Bilden kommer från ica.se
Grandpas-pudding
dessert
I really
love christmas desserts. And Christmas porridge is high on the list when we get
to December. Therefore this dessert feels so right. I always make loads of
porridge, with the lactose-free milk because it is not possible to purchase
ready. It usually seldom be anything left to desserts thou.
The recipe
I have found on Ica.se
Ingerdients:
• 2
packages frozen raspberries (measuring approx 250g)
• 5 leaves of gelatin
• 1/2 cup undiluted raspberry juice
• 1 cup water
• 1 cup Boil
• 9 cups milk
• 3 tablespoons granulated sugar
• 1 1/2 tsp vanilla
• 2 cups whipping cream
• 5 leaves of gelatin
• 1/2 cup undiluted raspberry juice
• 1 cup water
• 1 cup Boil
• 9 cups milk
• 3 tablespoons granulated sugar
• 1 1/2 tsp vanilla
• 2 cups whipping cream
What to do:
Good to
know when you change the number of servings
This recipe
is made for 10 servings. When you change the number of servings will also
change the amount of ingredients. In some cases this can result in that the
cooking time to be adjusted.
1. Add the
frozen berries in an optional form with flat bottom (save possibly a few for
garnish) . Soak 2 of the gelatin (10 buffet portions) in cold water for about 5
minutes.
2. Mix the
raspberry juice with the water in a saucepan and add the gelatin leaves. Heat,
stirring until the gelatin is melted. Remove from heat and let cool.
3. Pour the
mixture into the mold with the carrier. Set to cool in the fridge .
4. Let
slowly cook the rice grains soft in the milk, at least 1 hour. Stir
occasionally.
5. Soak the
3 remaining gelatin leaves (for 10 buffet servings) . Stir them into the hot
porridge.
6. Season
with powdered sugar and vanilla sugar. Let the porridge cool. Hard whip the
cream and mix in it.
7. Pour the
pudding mixture over the solidified raspberry jelly and set in the refrigerator
about 1 day.
8. Dip the
bowl in hot water for a moment and Turn out. Garnish possible with a little
raspberry.
//Madeleine
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar